Заявете конкретни цели и ги следвайте бавно и търпеливо “Oт тази година

...
Заявете конкретни цели и ги следвайте бавно и търпеливо “Oт тази година
Коментари Харесай

Заричанията за новата година – глупава мода или хитър психологически ход?

Заявете конкретни цели и ги следвайте бавно и търпеливо
“Oт тази година към този момент ще вървя постоянно на фитнес ”... “Тази година ще напусна гадната си работа и ще си намеря нова – добре платена и удовлетворяваща! ”.... “До края на лятото ще съм поканил най-малко 10 девойки на среща, вместо да седнал съм у дома и да цъкам игрички ”...

В началото на всяка година тези обещания гърмят като тапи от шампанско в главите на всички ни. И звучат изцяло осъществими.

Всъщност те не са модерна традиция. Произлизат от дълбока античност. Във Вавилон по това време хората обещавали на владетеля да изплатят задълженията си и да върнат наетото от тях съоръжение за обработка на земята. Римляните пък давали обет на провидение с две лица – едното изразявало миналата година, а другото – преди малко настъпилата.

Днес обещания пред себе си дават хора от целия свят. В някои страни те звучат по-скоро като пожелания към ориста. В други, като Съединени американски щати, са свързани с цели за самоусъвършенстване. У нас постоянно сме си пожелавали. Имаме традиция с шансовете в баницата, парата в питката и сурвакането с наричането. Откакто западното въздействие навлезе по-сериозно в лайфстайла ни, към този момент имаме и новогодишни резолюции.

Ето кои са най-често срещаните:

Ще спра сладкото.

Ще спра цигарите.

Ще стартира да спортувам.

Ще понижа алкохола.

Ще сменя работата.

Ще се науча да се обичам повече... и така нататък

Според мнозина този вид заричания са тотално непотребни, тъй като е мъчно да се съблюдават. Действително психолозите настояват, че можем да се мотивираме единствено за неща, които са свързани с някаква действителна потребност. Да речем, една жена забременява и тя елементарно може да се откаже от алкохола и цигарите. Но по този начин, без цел и причина, тези заричания са прекомерно общи и нямат на какво да се държат, с цел да устоят. В същото време те са потребни и могат да дадат положителни резултати, споделят експертите. Трябва обаче да бъдат сложени по верния метод.

Ето няколко съвета за това по какъв начин новогодишните ви резолюции, или обещания, да се случат:

1. Поставете си възможно най-конкретна цел

Недейте да мислите, че “Ще спра сладкото ” е задоволително, с цел да съумеете. Твърде е общо като желание. Раздробете желанието на дребни крачки. Например – от понеделник до петък ще си разрешавам по 1/3 шоколад, а през уикенда мога да се отпущам и да похапвам повече. Или пък – ще хапвам сладко единствено един път дневно – следобяд. Или: Вместо вафла в обедната отмора към този момент ще си закупувам ябълка.

2. Напишете ги на лист хартия

Когато напишете желанията си, вие ненапълно ги официализирате. Те не остават единствено във вашето въображение и мисловен свят. Така ще ви е по-лесно да ги приемате за съществени, виновни и действителни. Съответно ще ви е по-лесно да ги постигнете.

Може да си извършите нещо като проект или дневник за реализиране на задачата. Например:

Януари: протоколирам шофьорски курс;

Февруари: шофьорски курс и ободряване на британския благодарение на онлайн приложение;

Март: взимам шофьорска книжка; не преставам с английския;

Януари-март: проследявам за разгласи за работа; приказвам с другари от бранша;

Март-април: потеглям на интервюта;

Април-юли: намирам работа и напущам тази.

3. Възнаграждавайте се на всяка дребна крачка

Намерете метод да си казвате “браво ”. Дори да е единствено въображаемо потупване по гърба, не го пропускайте. То е значимо за напредъка по пътя към вашата цел.

4. Не се спирайте да мечтаете мащабно

Ако възнамерите да станете милионер тази година, това може би е прекомерно самоуверено от ваша страна. Въпреки това психолозите поучават да “посадите ” желанието си деликатно и с доза религия в себе си. Защото в случай че в действителност вярвате, последователно мозъкът и надлежно дейностите ви работят в тази посока. Може да не извършите бизнес за милиони до 6 месеца, само че вниманието ви ще е изострено, когато се появят някакви благоприятни условия за нови инициативи.

Ще бъдете настроени към деяние и надали ще пропускате по този начин елементарно шансове. А те са на всяка крачка, просто от време на време не ги виждаме.

Мила Иванова
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР